Режисьорът (за областта на киното Кинорежисьорът) наставлява и организира работата по артистичните и драматичните страни при заснемането на даден филм.

Ролята му обикновено включва определяне на цялостната визия на филма, ръководене на съдържанието и развитието на сюжета, управление на играта на актьорите (поставяне в различни позиции, изискването на определени емоции) избор и организация на местата, където ще бъде заснет филмът, определяне на техните детайли като позиции на камерата, използване на осветление, дължина и съдържание на музиката към филма (т. нар. саудтрак), както и всяка друга дейност, свързана с реализацията на художественото виждане на режисьора за филма.

На практика много от тези дейност режисьора прехвърля на своя екип. Например, режисьора би могъл да опише настроението, което очаква да даде на сцената, а да остави на своите подчинени задачите по осъществяваното му.

Много режисьори, но не всички, са от своя страна подчинени на филмовото студио или продуценти. Това е особено вярно за периода на т. нар. „Златна ера” на Холивуд от 30-те до 50-те години на 20век, когато студията разполага ли със собствени режисьори, актьори и сценаристи на договор.

Голям брой режисьори внасят свой специфичен стил и художествено виждане във филмите си. Методите варират от определяне на основен сюжет и оставяне на актьорите да импровизират (Робърт Олтма, Кристофър Гест) до контролиране на всеки аспект от работата и изискване на строго спазване на инструкциите. Някой режисьори пишат и сценариите към филмите си, например Джеймс Камерън, Куентин Тарантино и др., докато други разчитат на дългогодишно партньори-сценаристи за работа по сюжета на филма. Не на последно място,някои режисьори понякога участват като актьори в собствените си произведения, най-известните сред които са Уди Алън, Клинт Истуд и Мел Брукс.

Режисьорът трябва да се съобразява с изискванията на продуцентите, който отговарят за нехудожествената страна на даден филм, като финансиране, маркетинг и сключване на договори.